Prečo je pravidelná dentálna hygiena dôležitá? Všetko, čo o nej potrebujete vedieť

Azda každý túži mať úsmev ako slávne filmové hviezdy. Zuby patria medzi piliere prvého dojmu a vedia vám prezradiť o ľuďoch veľa. No tieto krásne úsmevy, tie si vyžadujú pravidelnú starostlivosť. Návšteva zubného lekára, pravidelne, je snáď samozrejmosť, ale vedeli ste, že je tak isto dôležitá aj návšteva dentálnej hygieny? Okrem zdravej a krásnej ústnej dutiny, vám návšteva dentálnej hygieny môže ušetriť stovky až tisícky eur, keďže je prevenciou tvorby kazov a iných komplikácií. Poďme sa teda pozrieť na to, ako to celé prebieha.

Pozrieť ponuku Family Dental Care

Kým zázračný elixír krásy neexistuje, dentálna hygiena má k tomu veľmi blízko.  Nemusíte sa obávať, hlavným bodom programu nebude moralizovanie o správnom používaní zubnej kefky a nite aj keď vám hygienik určite prezradí nejaké tie tajné tipy a triky. Ak máte zo zubných zákrokov strach, toto si predstavte ako exkluzívny wellness pre vaše zuby. To znie lepšie, však? 

 Čo to tá dentálna hygiena vlastne je? 

dentálna hygiena, family dental care, starostlivosť o zuby

Dentálna hygiena je súbor preventívnych opatrení zameraných na udržanie zdravia ústnej dutiny. A teraz našou ľudskou rečou si to môžeme rozdeliť na dve časti.

Domáca dentálna hygiena 
- čistenie zubov vhodnou zubnou kefkou a pastou po dobu 2 minút
- čistenie medzier medzi zubami medzizubnou niťou alebo medzizubnou kefkou (áno, spraví to veľký rozdiel)
- zdravá a vyvážená strava
- pravidelná návšteva zubára a dentálnej hygieny 

domáca dentálna hygiena, umývanie zubov, čistota

Profesionálna dentálna hygiena
- vyučený, špecializovaný personál
- vyšetrenie celkového stavu ústnej dutiny, ďasien
- odstránenie zubného kameňa, nánosov z povrchu zubov, pieskovanie (nazývané aj Air-flow) leštenie a  fluoridovanie ošetrených zubov
- poučenie o technikách umývania zubov
- individuálne poradenstvo a precízna práca 

dentálna hygiena, dentálny hygienik, family dental care

Čo by ste mali vedieť pred návštevou dentalnej hygieny?

Zajednajte si termín. 

Druhým krokom by určite malo byť zahodenie strachu do koša. Zuby vám tu trhať nebudú, takže sa bolesti nemusíte báť. Je dobré však vedieť, že niektoré kroky dentálnej hygieny môžu byť mierne nepríjemné. Ale keďže sú zuby citlivé, prístup k nim je opatrný a profesionálny. Dokonca môžu dentálnu hygienu absolvovať aj deti. 

Pred návštevou dentálnej hygieny sa neodporúča konzumácia jedla. Môže to spôsobiť dodatočné nepríjemnosti počas priebehu. Ak však neradi chodíte na prázdny žalúdok, dajte si niečo ľahké aspoň dve hodiny pred návštevou. Žiadne mastné klobásy a tri volské oči na raňajky! 

Pred návštevou, aj v ambulancii, informujte hygieničku alebo hygienika o vašich zdravotných problémoch a užívaných liekoch. Je množstvo chorôb, ktoré úzko súvisia so zubami, preto je tento krok nesmierne dôležitý.

Zuby si pred odchodom umyte ako obvykle. 

Samotné vyšetrenie a priebeh

vyšetrenie, dentálna hygiena, konzultácia

Na začiatku návštevy dentálnej hygieny sa s vami odborník porozpráva. Prejde si s vami váš zdravotný stav, choroby a lieky, ktoré užívate, aby vedel vyhodnotiť najlepšiu možnosť a zvoliť rozsah procedúr. 

Prezrie si vašu ústnu dutinu a identifikuje problémy - či už sú to zapálené ďasná, zubný kameň alebo iné ochorenia. 

Odstránenie zubného kameňa.

zubný kameň, odstránenie zubného kameňa, ultrazvuk

Zubný kameň je tvrdý nános zubného povlaku, ktorý sa usadzuje na zuboch a môže viesť k zápalom ďasien a paradontitíde. Na jeho odstránenie sa používa ultrazvuk. Vibrujúca koncovka narúša štruktúry zubného kameňa a tým uľahčuje jeho odstránenie. Na dočistenie zvyškov a ťažko dostupných miest sa používajú ručné nástroje. Odstránenie je bezbolestné.

Vedeli ste, že parodontitída je najčastejšou príčinou straty zubov u dospelých? Parodontitída je zápalové ochorenie , ktoré je spôsobené nesprávnou či nedostatočnou starostlivosťou o zuby. Vzniká pri neliečenom zápale ďasien a dlhodobom neodstránení povlaku a zubného kameňa, v ktorom sa nachádzajú baktérie.

Pieskovanie sa vykonáva pomocou pieskovača. Netreba sa ale báť, nie je to taký bežný piesok z dovolenky pri mori. Používa sa na to jemný prášok erythritolu, ktorý bezpečne odstraňuje pigmentové škvrny od kávy, čaju, cigariet alebo iných. 

pieskovanie, airflow,erythriol

Leštenie. Pri tomto kroku sa odstránia povrchové pigmenty a vďaka tomu je povrch na zuboch hladký a lesklý. Používa sa pritom špeciálna malá kefka a pasta. Skoro ako čistenie doma, iba trošku profesionálnejšie.

Posledným krokom je fluoridácia zubov.

fluoridácia zubov, fluoridovaniie, fluorid

Aplikácia fluoridu posilňuje zubnú sklovinu, chráni zuby pred zubným povlakom a zabraňuje rastu baktérií.

Tip: Po fluoridácii by ste nemali jesť ani piť aspoň hodinu. Prvých 24 hodín sa vyhnite potravinám a nápojom, s vysokým obsahom cukrov, káve či cigaretám.

Na záver si s vami hygienik prejde výsledok práce a povie vám tie, už spomínané, tipy a triky. Nič hrozné, však?

Časté otázky 

otázky, dentálna hygiena

Ako často by ste mali absolvovať dentálnu hygienu? 


Dentálnu hygienu by ste mali absolvovať aspoň raz za pol roka a v závislosti od individuálnych potrieb.

Je dentálna hygiena bolestivá?


Väčšina ľudí považuje dentálnu hygienu za bezbolestnú. Niektorí ľudia však môžu cítiť mierny diskomfort pri odstraňovaní zubného kameňa alebo pri pieskovaní. Takáto bolesť by mala byť minimálna. 

Na čo je dobrá dentálna hygiena okrem zdravej ústnej dutiny?


Okrem udržiavania zdravej ústnej dutiny má dentálna hygiena benefity aj pri srdcových ochoreniach, keďže štúdie preukázali súvislosť medzi ochoreniami ďasien a zvýšeným rizikom srdcových chorôb a mŕtvice. 

Koľko stojí dentálna hygiena?


Ceny dentálnej hygieny sa môžu líšiť v závislosti od : miesta, typu ambulancie, rozsahu ošetrenia a vášho individuálneho stavu. Ale! Vďaka ZľavaDňa je dentálna hygiena dostupnejšia a za super ceny.

Usmievajte sa sebavedomo s Family Dental Care

úsmev, krásne zuby, dentálna hygiena

A keď už viete, ako prebieha dentálna hygiena, máme pre vás aj skvelé ponuky :  na dentálnu hygienu a profesionálny systém domáceho bielenia. A to všetko, samozrejme, za skvelú cenu! Paráda!

Family Dental Care je spoločným projektom manželov Chudobovcov, ktorí od roku 2011 budujú slovenskú sieť stomatologických kliník a pobočiek.

Nájdete ich : 
Family Dental Care, Štúrová 12, Bratislava
Family Dental Care, Panónska cesta 8, Bratislava-Petržalka
Family Dental Care, Legionárska 5256, Malacky
Family Dental Care, Mlynská 1, Stupava
Family Dental Care, Viničná 5 (1NP Coop Jednota), Bernolákovo

Dentálna hygiena vo Family Dental Care 

denátlna hygiena, odstránenie zubného povlaku, fluoridovanie

Dentálna hygiena vo Family Dental Care

Zaujímavosť: Vieme, že čas sú peniaze, a preto je vo Family Dental Care krátka čakacia doba na termín.

Profesionálny systém domáceho bielenia Boutique Whitening vo Family Dental Care

bielenie zubov, biele zuby, domáce bielenie zubov

Ak túžite po žiarivo bielych zuboch máme pre vás skvelú ponuku! Vyskúšajte profesionálny systém domáceho bielenia Boutique Whitening, ktorý je dostupný na Slovensku iba vo Family Dental Care. Ide o top produkt šetrný k zubnej sklovine. Na základe odtlačku vašich zubov vám vytvoria unikátnu silikónovú dlahu a gél, ktorý je šetrný k zubnej sklovine. Ten sa nanáša pomocou špeciálneho nosiča, ktorý vám v ambulancii poskytnú. Tam vás prevedú celým priebehom a postupom bielenia.
Vyskúšajte túto modernú, citlivú a neinvazívnu formu bielenia zubov v prevádzke na Štúrovej alebo Panónskej ceste v Bratislave.

Domáce bielenie Family Dental Care

dentálna hygiena, vyšetrenie zubov, zubný kameň

Dentálna hygiena nie je len o bielych zuboch a sviežom dychu. Je to investícia do vášho zdravia a pohody. Pravidelná starostlivosť o ústnu dutinu vám prinesie žiarivý úsmev, sebavedomie a zlepší celkové zdravie vášho organizmu. Nečakajte, kým sa objavia problémy a objednajte sa na dentálnu hygienu už dnes!

Pozrieť ponuku Family Dental Care


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Teodora Vulič

Stážistka marketingového oddelenia

Tea je kreatívna duša, ktorá sa momentálne aktívne venuje štúdiu marketingu, písaniu článkov, sociálnym sieťam a skromným základom grafiky. Vo svojom voľnom čase sa venuje zdravej výžive, cudzím jazykom, cestovaniu a spoznávaniu iných kultúr. Miluje jedlo, kvety a dobrú hudbu.

Ďalšie články z kategórie Vaša ZľavaDňa: