Zobraziť viac
Prejavila sa u vás alergia na potraviny? Chcete zistiť pravú príčinu problémov? Biorezonancia lieči skutočné príčiny chorôb a iných zdravotných problémov, nie len príznakov. Presná, rýchla a tiež bezbolestná diagnostika odhalí skryté príčiny chorôb a ťažkostí.
Pravá potravinová alergia má imunologický podklad. Organizmus produkuje zvýšené množstvo špecifických protilátok proti určitej potravine – alergénu. Spúšťačom alergickej reakcie býva bielkovina – ide spravidla o jednu až tri, ktoré vyvolávajú problémy práve neprimeranou tvorbou protilátok. Prítomnosť protilátok lekár dokazuje krvnými, kožnými či tzv. provokatívnymi testami (skúšanie reakcií tela na problematickú látku).
Aké sú najčastejšie prejavy alergie na potraviny?Môžete sa stretnúť s postihnutím:
- tráviaceho traktu: bolesťou brucha, hnačkami, vracaním
- očí: pálenie, slzenie, opuchy
- kože: žihľavka, ekzémy, opuchy
- dýchanie: nádcha, kýchanie, kašeľ, dýchavičnosť, zahlienenie
- Orálny alergický syndróm: skrížená reakcia na alergény
Orálny alergický syndróm: tento príznak vás môže nemilo zastihnúť bezprostredne po jedle, obyčajne je rastlinného pôvodu. Do niekoľkých minút vás začnú páliť pery, podnebie, jazyk, škriabať v krku, môže sa vám vyhodiť vyrážka alebo opuchy okolo úst, alebo menej často dochádza k poruchám prehĺtania, opuchom krku a dokonca k dýchavičnosti. Príznaky môžu pripomínať aj prejavy infekčného ochorenia.
Najčastejšie problémy spôsobujú:- Ovocie (s jadrami aj kôstkami)
- Koreňová zelenina
- Paradajky
- Hrášok
- Všetky druhy orechov
- Obilniny najmä pšenica
- Mlieko
- Vajcia
Ľahšie dôjde k alergickej reakcii po použití surovej a čerstvej potraviny, tepelná úprava alergénny vplyv rastlinných bielkovín väčšinou zničí. Dajte pozor – výnimkou sú napríklad arašidy! Niektorí začnú slziť, kýchať pri škrabaní surových zemiakov, ale varené zemiaky mu nevadia. Takto postihnutých býva až 50% peľových alergikov a za spojitosť peľovej alergie s alergiou na rastlinné potraviny je zodpovedná skrížená alergia. Okrem príznakov okolo úst môžete reagovať nevoľnosťou, vracaním, bolesťami žalúdka, hnačkou, plynatosťou, eventuálne prítomnosťou krvi v stolici.
Ak sa objavia problémy hneď po použití, podozrenie a diagnóza sú pomerne jednoduché. Ak sa vyskytnú až o niekoľko hodín alebo dokonca dní po jedle, je pomerne problémové dokázať spojenie s potravinou. Môže totiž ísť o celý rad iných príčin (ochorenie pečene, žlčníka, podžalúdkovej žľazy, vredové ochorení, infekčné zápaly čriev, ochorenie krvi…).
Sú na tom deti rovnako ako dospelí?U malých detí prevláda alergia na kravské mlieko, vajcia, sóju a múku. Bohužiaľ ani plne dojčené bábätká nie sú chránené. Deti trpia nechutenstvom, neprospievajú, majú hnačky a krv v stolici, vracajú, majú častejšie zápal dýchacích ciest, ekzém a iné príznaky, ktoré môžu byť takisto spôsobené inými chorobami (predovšetkým akútnymi a chronickými infekciami). Správna diagnóza nie je preto jednoduchá. Presné vysvetlenie nie je zatiaľ známe, napriek tomu priaznivé čísla uvádzajú, že alergia na základné potraviny u 80% detí do troch rokov vyhasína.
Alergia u dospelých obyčajne zahŕňa:- ovocie (aj južné)
- zeleninu
- orechy
- korenie
- plody mora, sladkovodné ryby
- syry
- alkoholické nápoje vrátane vína a piva
- strukoviny
- sezam a mak
- nezabúdajte ani na aditíva – tzv. „éčka“
O čo vlastne ide u skríženej alergie?Telom vytvárané protilátky omylom reagujú aj na látku, ktorej chemická štruktúra aspoň spolovice zodpovedá pôvodnému alergénu. Alergická reakcia sa „kríži“. Podobnosť sa týka predovšetkým peľu a potravinám rastlinného pôvodu.
Mám alebo nemám alergiu na potraviny?Asi pätina ľudí si myslí, že je na nejakú potravinu alergická. Ale! Celá rada reakcií na potraviny nemá s imunologickou odpoveďou nič spoločné, len ako alergická vypadá (vyrážky, opuchy, hnačky, vracanie, nevoľnosť…)
V nasledujúcej tabuľke uvádzame najrozšírenejšie typy skríženej alergie medzi peľmi a potravinami:
Ešte niekoľko medicínskych múdrostí
Problematika alergie na potraviny je omnoho zložitejšia, ak sa prítomnosť protilátky nedokáže, a napriek tomu dochádza k nežiaducim reakciám. Vinníkom potom sú biele krvinky, rozptýlené v sliznici tráviaceho traktu. Táto alergia býva príčinou polovice prípadov – typickým príkladom je alergia na bielkovinu kravského mlieka u dojčiat a batoliat. Nevýhodou je potom problematická diagnostika, ktorá sa často opiera len o skúsenosti lekárov, príznaky a efekt nasadenej diéty. Potravinová alergia môže ovplyvňovať ostatné alergické ochorenia, tj. Alergická nádcha, astma, atopický ekzém. Býva prvým prejavom akejkoľvek alergie v ľudskom živote (nezriedka už u dojčiat), a tiež hrá rolu v skríženej alergii.